O namaIstorija vatrometa

DIOCOMMERCE

Firma DIO COMMERCE d.o.o. osnovana je 1998. godine sa sjedištem u Banja Luci. Od dana osnivanja naša firma se bavi isključivo prodajom pirotehničkih sredstava za zabavu i izvođenjem vatrometa na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Rezultat naših poslovnih aktivnosti tokom ovih godina je veliki izbor pirotehničkih sredstava I i II razreda koji se nalaze u našim piro šopovima širome Bosne i Hercegovine. Pored toga tu je nekoliko stotina različitih boxeva i preko 2500 različitih efekata bombi, to su pirotehnička sredstva III i IV razreda i svrstavaju se u profi pirotehniku koju naš tim profesionalnih pirotehničara koristi za izvođenje velikih vatrometa na otvorenom prostoru. Za vatromete u zatvorenom prostoru koristimo specijalne efekte scenske pirotehnike.

Posjedujemo specijalne magacine za uskladištenje pirotehničkih sredstava čime Vam garantujemo kvalitet naše robe i pored toga svi naši artikli podliježu temeljnom ispitivanju i tehničkim analizama u svrhu što boljeg kvaliteta i sigurnosnih mjera.
Osim maloprodaje i veleprodaje pirotehnike naša firma je ovlaštena za izvođenje svih vrsta vatrometa.

Tokom ovih godina izveli smo 927 velikih vatrometa i preko 752 projekta scenske pirotehnike sa specijalnim efektima i sa ponosom ističemo veliko iskustvo našeg tima pirotehničara koji su se trudili svakom koreografijom oduševiti naše klijente i veliki broj gradjana širom Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Tehnička spremnost našeg tima pirotehničara za izvođenje vatrometa na visokom je nivou. Posjedujemo oko 15 000 cijevi kalibara od 75mm do 400mm, kompletnu opremu za elektro paljenje,vlastita transportna vozila, preko 2500 različitih projektila koji su uskladišteni u našim specijalnim skladištima i dostupni su nam svakog trenutka.

Trudimo se da naše klijente oduševimo i da ih jednostavno ostavimo bez daha, u tom cilju radili smo na usavršavanju naše tehničke opremljenosti. Idemo u korak sa svijetskom tehnologijom uveli smo kompijuterizaciju paljenja vatrometa i počeli sa izvodjenjem "muzičkih vatrometa". Umjetnost koreografije naših vatrometa je rezultat stalnog obučavanja i usavršavanja našeg tima stručnjaka teorijskog i praktičnog izvodjenja vatrometa kod svijetskih umjetnika.VATROMET

Vatromet (vatra+meta) označava prikaz pri kojim se eksplozivne pirotehničke naprave i projektili koordinirano pale sa svrhom zabave. Vatromet je naprava sa raketnim motorom i ekplozivnom glavom koja je na zapaljivi stepen prijenosa, a ne na udar. Svrstava se u razred II, III I IV.

Prema istorijskim nekim pretpostavkama, prvi vatromet stvoren je sasvim slučajno, u drevnoj Kini, pa su upravo za taj izum star nekoliko hiljada upravo zaslužni oni. Do današnjih dana je sačuvana legenda o eksplozivnoj smjesi koju su stvorili alhemičari u jednoj od mnogobrojnih poljskih kuhinja u Kini miješanjem sumpora, kalija nitrata i drvenog ugljena, sastojaka koji su se u to vrijeme često mogli naći u kineskim kuhinjama. Ovi sastojci su stavljani u bambusovu šupljinu kao raketni pogon, a kako bi motor dogorio do bojeve glave, koja je napravljena bila od kokosove šupljine, dolazilo bi do praska i rasprskavanja kokosa napunjenog sličnim materijama.

Neki podaci ukazuju na to da je prvi vatromet nastao u vrijeme dinastije Song u 9. vijeku, a njegov nastanak povezan je sa imenom kineskog monaha Li Tijana, koji je živio u to doba. Prije hiljadu godina, vatromet je korišten da bi se obilježili važni događaji u porodici, ali i šire, poput rođenja, rođendana ili smrti. Nekada je vatromet korišten i u ritualne svrhe, da bi se protjerali zli duhovi, a Kineska nova godina je gotovo uvijek proslavljana uz vatromet. Pronalazak baruta uticao je i na usavršavanje vatrometa, a prenošenjem ovog otkrića na Stari kontinent, za što je bio zaslužan Marko Polo, u 13. vijeku i u Europi polako počinje da se upotrebljava vatromet. Talijani su prvi počeli da koriste barut kao punjenje za vatrene rakete, a njihovim stopama ubrzo su krenuli i Nijemci.Ove dvije zemlje bile su glavni proizvođači vatrometa u 18. vijeku. i Englezi su bili fascinirani ovom vrstom zabave, koja se često koristila prilikom svečanosti na dvoru, a o vatrometu u svojim djelima piše i William Shakespeare.

Vatromet se često koristi za uljepšavanje raznih svečanosti, manifestacija, godišnjica u svim dijelovima naše planete. Ipak, ovaj pronalazak nije proizvod modernog doba, već je star više od hiljadu godina. U najveselijoj noći vatrometi su parali nebo iznad velikih gradova širom sveta. Blistavi šareni krugovi, hiljade zvjezdica koje su padale i žarke boje na šarama koje su ukrašavale nebeski svod, doprinijeli su da ulazak u Novu godinu bude još svečaniji i ljepši.

Moderna tehnologija učinila je svoje, pa se danas mogu kupiti najrazličitije vrste vatrometa, zavisno o proslavi, ali i materijalnih mogućnosti i dalje su među najpoznatijim proizvođačima ove vrste zabave Kinezi, mada je svjetska konkurencija u ovoj oblasti izuzetno oštra, i zbog zakonskih regulativa.